Waarom likken Chihuahua’s

Geeft jouw Chihuahua jou vaak een lik, likt de hond regelmatig een andere hond of is hij/zij continue zichzelf aan het likken? Het likken van honden is een natuurlijk gedrag dat voorkomt bij veel hondenrassen, waaronder Chihuahua’s. Er zijn een aantal redenen waarom Chihuahua’s ervoor kiezen om te likken. Dit kan te maken hebben met hygiëne, stress, pijn, onderdanigheid of aandacht. Lees hieronder meer over elke reden.

Likken en hygiëne

Een van de belangrijkste redenen is om zichzelf te reinigen. Net als katten, hebben Chihuahua’s een tong die is ontworpen om vuil en haren te verwijderen. Likken is een manier voor Chihuahua’s om zichzelf schoon te houden en tegelijkertijd hun vacht glanzend en gezond te houden.

Likken en stress

Daarnaast kan likken dienen als een manier voor Chihuahua’s om stress te verminderen. Likken kan een kalmerend effect hebben op honden en kan helpen om spanningen te verminderen en angst te verminderen. Dit is vooral belangrijk voor Chihuahua’s die bekend staan om hun nervositeit en angstigheid.

Waarom likken Chihuahua's?

Likken en pijn

Als een Chihuahua pijn heeft dan likt de hond vaak op die plek. Een wondje wil een Chihuahua bijvoorbeeld graag proberen schoon te likken. Maar ook als er pijn is in de vorm van een kneuzing kan de hond daar likken om de plek te kalmeren. Als u zich zorgen maakt over het likgedrag van uw Chihuahua, raadpleeg dan altijd een dierenarts voor advies.

Likken en onderdanigheid

Het likken van een andere hond of persoon kan soms dienen als een teken van onderdanigheid. Honden hebben een hiërarchie binnen hun roedel, en likken kan een manier zijn om aan te geven dat ze zich onderdanig opstellen ten opzichte van een andere hond of persoon. Dit gedrag kan voorkomen bij honden die zich onzeker voelen of die bang zijn om conflict te veroorzaken.

Likken en aandacht vragen

Tot slot kan likken een teken zijn van aandacht vragen. Als jouw Chihuahua jou likt, kan dit betekenen dat ze jouw aandacht willen en graag tijd met je willen doorbrengen. Het kan ook zijn dat de Chihuahua op dat moment dorstig of hongerig is en dus iets duidelijk wil maken. Of misschien moet de hond nodig plassen of drukken.

In sommige gevallen kan een steeds maar likkende hond vervelend zijn. Je bent een boek aan het lezen of je zit tv te kijken en je handen worden onder gelikt. Dit kan aangeleerd gedrag zijn, omdat de hond altijd aandacht kreeg bij het likken. Probeer te herkennen of er echt iets aan de hand is of dat het weer aandacht vragen is. Dit aandacht likken kun je afleren door het gelik te negeren. Kijk de hond niet aan en zeg even niks.