Chihuahua loopsheid

Chihuahua teefjes worden loops. Wat betekent dit, wanneer wordt een Chihuahua voor het eerst loops, waaraan herken je een loopse Chihuahua teef, wanneer kun je het beste een Chihuahua teefje laten steriliseren en wanneer kun je het beste een Chihuahua teef laten dekken? Dat lees je allemaal in dit blog over de loopsheid van een Chihuahua teefje.

Chihuahua teef en loopsheid

Loopsheid betekent dat de periode van vruchtbaarheid plaatsvindt. In deze periode is jouw Chihuahua teefje vruchtbaar (uitzonderingen daargelaten) en het lichaampje maakt zich klaar om gedekt te worden. Een Chihuahua teefje wordt ongeveer twee keer per jaar loops.

Wanneer wordt een Chihuahua voor het eerst loops?

Meestal wordt een Chihuahua voor het eerst loops tussen de 6 en 10 maanden oud. Bij grotere hondenrassen is dit tussen de 10 en 12 maanden. De periode van loopsheid duurt ongeveer 2 tot 3 weken bij jouw Chihuahua teef. In deze periode, maar vaak daarna ook nog even, valt de Chihuahua teef enorm in de smaak bij reutjes. Een Chihuahua teefje schijnt erg lekker te ruiken voor het andere geslacht als zij loops is. Pas dus om voor hitsige honden, haha!

Waaraan herken je loopsheid Chihuahua teef?

Loopsheid kun je herkennen aan de vulva die opzwelt en de druppeltjes bloed die een loopse Chihuahua verliest. Soms zijn de druppeltjes bloed bij een Chihuahua teef moeilijk te herkennen, omdat ze zich goed schoonhoudt. Loopsheid kun je ook herkennen aan het hysterische gedrag van andere, vaak niet gecastreerde, honden. Verder zal jouw Chihuahua teefje meer plassen als zij loops is en kan zij ander gedrag vertonen.

Loopsheid Chihuahua teef
Loopse Chihuahua teef

Een Chihuahua teefje steriliseren

Wanneer jouw Chihuahua teefje loops is, kun je elke keer dat zij loops is, druppeltjes bloed in huis kan verwachten. In die periode lopen er veel honden te snuffelen aan jouw loopse Chihuahua teefje, wat vervelend kan zijn voor jou en de hond. Als je geen plannen hebt om jouw Chihuahua teefje te laten dekken, dan kun je er voor kiezen de Chihuahua teef te steriliseren. Door een sterilisatie uit te voeren bij de huisarts wordt de Chihuahua teef niet meer loops en daarmee ook onvruchtbaar.

Wanneer Chihuahua teef steriliseren?

De meningen zijn hierover verdeeld, maar meestal wordt een Chihuahua teefje pas na de eerste loopsheid gesteriliseerd. Dit heeft er mee te maken dat de Chihuahua nog in groei en ontwikkeling is. Tijdens de loopsheid is het ook niet verstandig om een Chihuahua teefje te steriliseren. Er wordt namelijk veel bloed naar de vulva en omgeving gepompt door het lichaam, dus het is handiger om te steriliseren als het daar allemaal wat rustiger is.

Meestal vindt de sterilisatie van een Chihuahua teefje plaats, 2 of 3 maanden na de eerste loopsheid. Meer over steriliseren lees je in het blog steriliseren Chihuahua teef.

Een loops Chihuahua teefje laten dekken

Het kan zijn dat jij plannen hebt om jouw Chihuahua teefje te laten dekken. Een Chihuahua teefje is slechts een paar dagen vruchtbaar. Meestal begint de vruchtbaarheid van dag 9 tot dag 12.