Mijn Chihuahua is agressief

Vertoont jouw Chihuahua agressief gedrag dan moet je hier onmiddellijk werk van maken. Zeker als er kinderen in huis rondlopen. Hoe kan het dat jouw Chihuahua agressief gedrag vertoont en wat kun je er tegen doen? Agressie bij Chihuahuas kan verschillende oorzaken hebben, zoals onvoldoende socialisatie, trauma of fysieke pijn. Het is belangrijk om de oorzaak van de agressie te achterhalen en aan te pakken. Dit blog probeert hier een antwoord op te geven.

Waarom is mijn Chihuahua agressief?

Laten we eerst nadenken over de herkomst van jouw Chihuahua. Is de hond te vroeg bij de moeder vandaan gehaald? Was het puppynest zo groot, dat het vechten om eten was? Was het een straathond? Had de Chihuahua hiervoor een baasje die niet goed was voor de hond? In alle vier deze situaties komt het regelmatig voor dat een Chihuahua agressief gedrag vertoont. Of het lijkt op agressief gedrag omdat de Chihuahua uit angst handelt. De Chihuahua heeft niet geleerd wat de meeste huishonden wel leren.

Het kan ook voorkomen dat jouw Chihuahua uit een goed nest komt waarbij er niets op de fokker is aan te merken. Dan kan het gedrag in het karakter zitten of het gedrag kan ergens door zijn ontstaan. De juiste opvoeding van een Chihuahua is erg belangrijk. Al vroeg moet de Chihuahua leren hoe hij moet reageren op mensen, honden en situaties.

Mijn Chihuahua gromt naar andere honden

Het is niet heel gek dat Chihuahua’s naar andere honden grommen of blaffen. Het zijn pittige hondjes die wat te compenseren hebben. Namelijk hun kleine formaat. Vooral aan de riem vertonen zij dit gedrag. Omdat zij dan geen kant op kunnen. Het kan ook zijn dat de Chihuahua bang is en daarom gromt of blaft naar een andere hond.

Toch kun je invloed uitoefenen op het agressief lijkende gedrag van jouw Chihuahua door de hond zo vroeg mogelijk te socialiseren met andere honden en mensen. Grote en kleine honden. Spreek eens af met een andere hondeneigenaar om de Chihuahua te laten wennen aan andere honden. Of ga vroegtijdig op hondencursus zodat je veel andere honden en mensen om jullie heen hebt. Zo kun je grommen naar andere honden en mensen proberen te voorkomen.

Blaffen kan een vorm van agressie zijn, maar kan ook enthousiasme zijn om te willen spelen. Kijk naar de houding van de staart en of er tanden worden laten zien.

Met socialiseren kun je ook nog beginnen als de Chihuahua wat ouder is en de hond dit niet geleerd heeft. Je zult alleen een iets langere adem nodig hebben. Hoe jonger de hond, hoe sneller hij iets leert.

Een andere manier van langs een hond of mens lopen kan zijn het afleiden van de Chihuahua met een snoepje of je stem. Zo heeft hij geen kans of zin om agressief gedrag te vertonen.

Agressie Chihuahua en fysieke pijn

Als de agressie van de Chihuahua te maken heeft met fysieke pijn, dan is het belangrijk om hem voor onderzoek en behandeling naar de dierenarts te brengen. Soms kan agressief gedrag bij honden een reactie zijn van pijn of ongemak.. Zelf kun je al even kijken of het gebit en het tandvlees er goed uitzien en of de oren van de Chihuahua er van binnen netjes uitzien.

Agressie Chihuahua en trauma

Als de agressie van de Chihuahua te maken heeft met een trauma dat eerder is opgelopen, dan kan het helpen om hem geleidelijk bloot te stellen aan de situatie die hem angstig maakt. Dit kan worden gedaan door hem geleidelijk en gecontroleerd bloot te stellen aan de situatie die hem angstig maakt, zoals hem het bedreigende geluid of de persoon van een afstand laten horen of zien en hem belonen voor kalm blijven. Op deze manier kan de Chihuahua leren dat de situatie niet gevaarlijk is en niet agressief hoeft te reageren.

Chihuahua bewaakt zijn eten

Reageert jouw Chihuahua agressief als je bij zijn eten in de buurt komt? Dan moet je daar op trainen voordat er iets misgaat. De Chihuahua heeft in zijn instinct zitten dat voedsel bewaakt moet worden. Zo gaat dat in de natuur. Maar wij leven in huis en daarom moet de Chihuahua leren dat daar andere regels gelden.

Wat je niet moet doen is de voerbak weghalen. Dan zal de Chihuahua alleen maar beter zijn best doen om de voerbak te verdedigen en agressief gedrag kan erger worden.

De Chihuahua moet in de gaten krijgen dat jij zijn eten helemaal niet wil afpakken. Jij bent geen gevaar. Dit kun je doen door de Chihuahua een halve bak eten te geven en terwijl hij aan het eten is, geef je de andere helft erbij. Zo krijgt hij door dat jij juist eten wil geven in plaats van wil afpakken.

Dit kun je ook doen door een snoepje op je hand te leggen en te geven terwijl hij aan het eten is. Ook dan zult hij merken dat je alleen maar wil geven. Elke keer als jij dan in de buurt komt terwijl hij aan het eten is, zal hij denken dat het juist fijn is dat jij weer langskomt. Zo kun je agressie bij jouw Chihuahua tijdens het eten afleren.

Nog beter is om de bovenste twee manieren te combineren. Eerst de andere helft erbij gooien en dan dat lekkere snoepje.

Chihuahua gromt
Chihuahua gromt

Chihuahua bewaakt speelgoed

De agressie die een Chihuahua vertoont bij het eten kan ook bij speelgoed voorkomen. De Chihuahua denkt dat hij zijn eten en speelgoed moet bewaken, net als in de natuur. Hier kun je hetzelfde trucje uitvoeren als bij de voerbak. Leg een snoepje op je hand. Wanneer hij zijn speeltje loslaat en het snoepje pakt, kun je het speeltje rustig oppakken. Wanneer het snoepje op is, geef je het speeltje weer terug.

Mijn Chihuahua is gevaarlijk

Heb je echt alles geprobeerd en ben je bang dat jouw hond iemand elk moment pijn kan gaan doen? Of ben je het blaffen of agressieve gedrag helemaal zat? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk een gedragsdeskundige in te schakelen. Vraag rond in jouw netwerk of iemand een goede hondengedragsdeskundige kent. De een is beter dan de ander en omdat het toch zo’n 65 euro per uur kost, wil je wel een goede hondentherapeut in huis halen met voldoende ervaring.

Wil je zelf proberen de Chihuahua zo braaf mogelijk te laten zijn, dan wordt dit boek aangeraden. Alle informatie die nodig is voor de opvoeding van een Chihuahua. Alle gedragsproblemen worden hier bijna wel in beschreven plus veel meer informatie. Een boek waar al jouw vragen worden beantwoord.