Steriliseren Chihuahua teef

Wat is het steriliseren van je Chihuahua teef, waarom zou je dit doen en wat zijn de kosten van een Chihuahua sterilisatie?

Wat is het steriliseren van je Chihuahua?

Bij een sterilisatie wordt de Chihuahua teef onvruchtbaar gemaakt door het weghalen van beide eierstokken. Dit wordt middels een operatie gedaan bij de dierenarts. Er wordt een sneetje in de buikwand gezet, waardoor de eierstokken verwijderd kunnen worden. De Chihuahua zal voor de sterilisatie onder volledige narcose gaan. Na de sterilisatie kun je jouw Chihuahua meestal niet gelijk ophalen, omdat je Chihuahua eerst even moet bijkomen van de narcose.

Een castratie is net iets anders. Dit is het onvruchtbaar maken van een reu.

Waarom Chihuahua teefje steriliseren?

De voornaamste reden om je Chihuahua teef te steriliseren is om haar onvruchtbaar te maken. Wanneer een Chihuahua loops is, is zij vruchtbaar en moet je opletten op reutjes die haar willen bespringen. Niet elke reu die je tegenkomt is namelijk gecastreerd. Je loopt het risico dat je Chihuahua onbedoeld zwanger wordt.

Reutjes ruiken loopse teefjes al op honderden meters afstand. Ook wanneer de Chihuahua teef al een tijdje niet meer loops is draagt zij soms nog een lekker geurtje bij zich. Loop je ergens waar honden loslopen, dan kan het voorkomen dat reutjes honden niet weg te slaan zijn bij jouw Chihuahua. Dit is erg vervelend en stressvol voor jouw Chihuahua, dus ook om die reden kan een sterilisatie bij jouw Chihuahua goed van pas komen.

Een andere reden om jouw Chihuahua teef te steriliseren kan zijn om ontstekingen en kwaadaardige tumoren te voorkomen. Het komt regelmatig voor dat een ongesteriliseerde Chihuahua teef baarmoeder- of melkklierontsteking krijgt. Door het steriliseren van jouw Chihuahua kun je dit voorkomen.

Nog een reden van Chihuahua sterilistatie kan zijn dat je geen bloed meer in huis wil hebben tijdens de loopse periode.

Chihuahua steriliseren kosten

Een sterilisatie van een Chihuahua teefje is een stukje duurder dan een castratie van een Chihuahua reu. Net als bij een castratie, hangt de prijs af van het gewicht van de hond. Chihuahua’s zijn erg licht dus een Chihuahua sterilisatie is meestal goedkoper dan bij een ander hondenras.

De prijs van een Chihuahua sterilisatie ligt tussen de 300 en 400 euro. Prijzen verschillen per dierenarts.

Waarom Chihuahua niet steriliseren?

Als jij graag wil fokken met jouw Chihuahua dan zul je je Chihuahua niet steriliseren. Je wilt de hond vruchtbaar houden om een nestje te kunnen krijgen.

Er bestaat een hele kleine kans dat jouw Chihuahua incontinent wordt van een sterilisatie. Dit kan ook een reden zijn waarom jij je Chihuahua liever niet laat steriliseren.

Wanneer Chihuahua steriliseren?

Meestal vindt een sterilisatie van een Chihuahua drie of vier maanden na de eerste loopsheid plaats. Overleg altijd even met je dierenarts of het het juiste moment is voor een sterilisatie. De dierenarts zal jou van alle informatie voorzien.