Chihuahua en kind

Heb je één of meerdere Chihuahua’s en een kinderwens of een kind op komst? Of heb je één of meerdere kinderen of een kinderwens en wil je een Chihuahua aanschaffen? In alle gevallen is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken. Want kan een Chihuahua met jonge kinderen en baby’s samen? Wij geven graag advies.

Chihuahua’s en kind

Chihuahua’s zijn ontzettend lieve hondjes. Meestal ook naar een kind toe. Bij de juiste opvoeding doen ze in principe niemand kwaad. Maar let op. Een dier dat zich in het nauw gedreven voelt, kan bepaald gedrag vertonen.

Baby’s en kleine kinderen kunnen honden heel interessant vinden. Helemaal schattige kleine Chihuahua’s die in de ogen van een kind net een levensechte knuffel zijn. Een kind kan de Chihuahua graag willen aanraken, maar hebben niet door wanneer de Chihuahua er genoeg van heeft of het als pijnlijk ervaart. Chihuahua’s kunnen helaas niet praten en zullen zich bij een oncomfortabel gevoel uiten door weg te lopen bij het kind, te snauwen of zelfs te bijten. Dat laatste, bijten, wil je natuurlijk helemaal niet bij je kind, maar ook snauwen kan al een teken zijn dat het een keer mis kan gaan tussen een kind en een Chihuahua.

In de meeste gezinnen gaat het hebben van Chihuahua’s en kinderen goed. Een enkele keer hoor je van een bijtincident. Toch moet je altijd op je hoede blijven. Laat een kind nooit alleen met een Chihuahua, al zijn Chihuahua’s nog zo klein. Daarnaast is het belangrijk om goed in de gaten te houden wat voor gedrag jouw kind en Chihuahua samen vertonen om te kunnen anticiperen op bepaalde situaties.

Chihuahua en kind
Chihuahua en kind

Chihuahua en baby

Als jij een baby krijgt en één of meerdere Chihuahua’s in huis hebt lopen, dan is het belangrijk dat je de Chihuahua voorzichtig laat wennen aan de baby. Er kan jaloezie ontstaan bij jouw Chihuahua, omdat er plosteling een nieuw gezinslid is bijgekomen. Je kunt jouw Chihuahua voorzichtig laten ruiken aan de baby op de eerste dag en dit elke dag herhalen tot jouw Chihuahua het de normaalste zaak van de wereld vindt dat er een baby bij is gekomen. Doe dit uiteraard uitermate voorzichtig. Een Chihuahua blijft een beest en beesten zijn onvoorspelbaar.

Baby’s hebben al snel veel kracht in hun handjes en vingertjes. Kijk uit dat jouw baby niet aan de hond trekt.

Tips Chihuahua en kind

Naast dat je moet opletten dat jouw kind niet aan de oren, haren of staart van de Chihuahua gaat trekken, kun je nog meer maatregelen nemen om gevaarlijke situaties tussen kind en Chihuahua te voorkomen.

  • Houd een kind weg uit de mand of bench van jouw Chihuahua
  • Zorg dat een kind de Chihuahua met rust laat tijdens het slapen, eten en drinken
  • Als een kind de Chihuahua wil aaien, doe dit dan niet bij de kop, maar bij de borst
  • Laat een kind niet hard op en van een Chihuahua afrennen
  • Laat kleine kinderen niet stoeien met een Chihuahua

Chihuahua gromt naar kind

Moet je een Chihuahua die naar een kind gromt straffen? Absoluut niet. Grommen is een waarschuwing dat de Chihauhua zich onprettig voelt. Als je grommen straft, dan slaat de Chihuahua grommen de volgende keer misschien over en gaat dan meteen over op bijten. Bedenk waarom de Chihuahua naar het kind gromt. Wat is er gebeurd? Als er geen aanleiding lijkt te zijn en dit vaak gebeurt, dan kun je overwegen een gedragsspecialist in te schakelen of je neemt even contact op met je dierenarts.

Wanneer een kind oud genoeg is en weet hoe hij of zij met een Chihuahua om moet gaan, dan kun je ze lekker hun gang laten gaan samen. Het is per kind verschillend wanneer zij boven de Chihuahua in de ‘roedel’ staan. Het ene kind is al snel lekker pittig en straalt gezag uit naar de Chihuahua en het andere kind is wat terughoudend.

Nogmaals, Chihuahua’s en kinderen kunnen leuk samen, maar houd altijd alles goed in de gaten!

Chihuahua en kind