Chihuahua alleen of samen?

Denk je er aan om twee honden te kopen of wil je naast je huidige Chihuahua een tweede hond erbij kopen? Dan heb je hier vast een reden voor. Je vindt het misschien zielig als een hond geen soortgenoot in huis heeft of je vindt twee honden leuker omdat er dan een leuke interactie tussen de twee kan plaatsvinden. Het is handig om rekening te houden met de onderstaande zaken.

Is één hond zielig?

Je vraagt je misschien af of het hebben van één hond zielig is. Dat hoeft niet zo te zijn. Wanneer jij de juiste zorg en aandacht geeft aan een Chihuahua en ze goed gesocialiseerd worden dan vinden veel Chihuahua’s het heel fijn om als enige hond in huis te wonen. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften en persoonlijkheid van jouw Chihuahua. Misschien dat jouw hond wel behoefte heeft aan gezelschap van een andere hond. Misschien omdat jij iets minder tijd hebt om de Chihuahua veel aandacht te geven of omdat je merkt dat het een enorm sociaal dier is. Je moet in ieder geval rekening houden met de leeftijd van jouw Chihuahua, de gezondheid en hoeveel tijd jij hebt om de Chihuahua voldoende uitdaging te geven. Als je een tweede hond erbij wil moet je goed nadenken of je voldoende tijd, energie en middelen zoals geld hebt om de twee honden te verzorgen.

Waarom één hond?

Als jouw Chihuahua de enige hond in huis is, dan krijgt hij mogelijk meer aandacht van jou dan wanneer jij de aandacht zou moeten verdelen over twee honden. Bij honden kan jaloezie optreden op het moment dat je de een aandacht geef. Een enkele Chihuahua in huis hoeft niet te strijden om eten, speelgoed of aandacht. Dit geeft mogelijk meer rust. Dit kan vooral fijn zijn voor Chihuahua’s die wat ouder zijn, medische problemen hebben of vormen van angst hebben.

Voor jezelf is het ook een best grote uitdaging om meerdere honden te hebben. Met één of twee honden lopen, is best een verschil. Een hond kan best relaxed zijn met wandelen, maar bij twee honden heb je geen handen meer vrij en kun je alle kanten op worden getrokken. Twee honden brengen ook meer kosten met zich mee. Bijna alle kosten kun je keer twee doen.

Chihuahua alleen of samen?

Waarom twee honden?

Het hebben van één hond heeft zijn voordelen, maar ook het hebben van twee honden kan voordelig zijn. Aan de andere kant kunnen Chihuahua’s die met andere Chihuahua’s (of andere hondenrassen) samenleven elkaar vermaken en verveling voorkomen. Ze kunnen ook van elkaar leren. Daarnaast kan het voor jezelf best leuk zijn om de interactie tussen twee honden te zien. De honden liggen bijvoorbeeld graag tegen elkaar en of spelen leuk met elkaar.

Heb jij tijd voor twee honden?

Bedenk wat jouw levensstijl is. Ben je vaak de hort op, ben je veel aan het werk of ben je regelmatig thuis? Ben je sportief en houd je wel van een wandeling of zit je liever op de bank? Of een Chihuahua alleen of met andere honden beter af is, hangt uiteindelijk af van jouw manier van leven én de behoeften van jouw Chihuahua. Als je lange dagen werkt en je Chihuahua niet genoeg aandacht en beweging kunt geven, kan hij baat hebben bij het gezelschap van een andere hond. Aan de andere kant, als je het grootste deel van de tijd thuis bent en je Chihuahua voldoende aandacht en beweging kunt geven, kan hij het fijn vinden om alleen te wonen.

Training en socialisatie van twee honden

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs wanneer je twee honden hebt, je aan socialisatie en training moet doen. De honden kunnen aan elkaar wennen, maar moeten ook wennen aan vreemde honden op straat. Dit kan gehoorzaamheidstraining zijn, speeldates met andere honden en bezoeken van plaatsen zoals parken en winkelcentra. Socialisatie en training kunnen jouw Chihuahua(s) helpen om goed te gehoorzamen als er andere dieren in de buurt zijn en het maakt ze zelfverzekerd.

Welk hondenras kan samen met de Chihuahua

Een Chihuahua kan over het algemeen wel goed samenleven met andere Chihuahua’s of andere hondenrassen. Doe eens een klein onderzoekje wat voor eigenschappen de hondenrassen hebben die jij leuk vindt. Sommige hondenrassen kunnen namelijk minder goed met andere honden door een deur. Hazewindhonden leven bijvoorbeeld graag op zichzelf, terwijl Golden Retrievers en Labradors socialer zijn en het over het algemeen best fijn vinden met meerdere honden in een huis te leven. Of een Akita is bijvoorbeeld een hond die over het algemeen niet blij wordt van andere honden in de buurt. Akita’s kunnen erg fel reageren op andere honden.

Het is wel zo dat honden altijd aan elkaar moeten wennen als zij niet bij elkaar uit het nest komen. Er is altijd kans dat honden niet met elkaar matchen. Elke Chihuahua heeft natuurlijk ook zijn unieke eigenschappen.