Chihuahua plast in huis

Plast jouw Chihuahua ineens in huis? Terwijl hij allang zindelijk is? Dan kan er iets aan de hand zijn.

Indien jouw Chihuahua nog niet zindelijk is en het alleen een kwestie van zindelijk maken is, dan verwijzen we je graag door naar het blog Chihuahua zindelijk maken.

In dit blog lees je wat er aan de hand kan zijn als jouw Chihuahua opeens in huis plast, terwijl hij gewoon zindelijk is.

Plast de Chihuahua eenmalig of vaker in huis?

Vraag je eerst af of je Chihuahua slechts een keertje in huis heeft geplast of dat het regelmatig gebeurt. Wanneer het eenmalig is, kan het zijn dat de Chihuahua in huis plaste uit angst, onderdanigheid, opwinding (heel blij zijn) of dominantie. Dominantie kan bijvoorbeeld voorkomen als er een andere hond in huis is geweest. Omdat je Chihuahua mogelijk zijn territorium wilde afbakenen, kan hij in huis hebben geplast. Dit noemen we ook wel markeringsplassen.

Chihuahua plast ineens regelmatig in huis

Wanneer je Chihuahua regelmatig in huis plast en je niet kan bedenken waar dit vandaan komt, dan kan er iets aan de hand zijn met de blaas of nieren. Ook kan het zijn dat je Chihuahua plast in huis door suikerziekte of zenuwbeklemming. We leggen je alle oorzaken één voor één uit, maar raadpleeg vooral je dierenarts voor het juiste onderzoek en advies.

Chihuahua plast in huis door blaasproblemen

Indien je een iets oudere Chihuahua hebt, dan kan het zijn dat hij in huis plast omdat de sluitspier van de blaas iets zwakker is geworden door ouderdom. Dit komt ook bij oudere mensen voor. Je kunt je Chihuahua iets vaker zijn blaas laten legen buiten, zodat hij niet meer in huis plast. Al is het misschien ouderdom, check je hond toch voor de zekerheid even na bij de dierenarts. Daar zullen ze hoogstwaarschijnlijk een urinetest willen uitvoeren om andere oorzaken uit te kunnen sluiten.

Het kan zijn dat je Chihuahua blaasontsteking heeft opgelopen en daardoor zijn plas niet meer op kan houden in huis. De dierenarts kan dit onderzoeken bij jouw Chihuahua en zal dan medicijnen meegeven voor blaasontsteking.

Blaasstenen bij een Chihuahua kunnen er ook voor zorgen dat jouw Chihuahua in huis plast. Blaasstenen ontstaan meestal door een blaasontsteking. Dit kan worden ontdekt door een echo of röntgenfoto. Soms kunnen blaasstenen worden behandeld door een bepaald dieet te geven aan de Chihuahua. Bij erg grote blaasstenen moet een Chihuahua accuut geopereerd worden. Bij grote blaasstenen kan een Chihuahua vaak helemaal niet meer plassen.

Chihuahua plast in huis.

Chihuahua plast in huis door nierproblemen

Het kan zijn dat jouw Chihuahua in huis plast omdat de nieren niet meer goed functioneren of dat de Chihuahua nierstenen heeft. Nierstenen komen gelukkig niet vaak voor. Ook nierstenen kunnen worden ontdekt door een echo of rötgenfoto. Kleine nierstenen kunnen behandeld worden door een bepaald dieet en hele grote nierstenen worden chirurgisch behandeld.

Chihuahua plast in huis door suikerziekte

Ook suikerziekte kan voorkomen bij Chihuahua’s. Bij suikerziekte drinkt een Chihuahua vaak veel water, waardoor zij vaker moeten plassen en dit niet altijd in huis kunnen ophouden.

Chihuahua plast in huis.

Chihuahua plast in huis door zenuwbeklemming

Door rugklachten of een ongeluk kunnen zenuwen die naar de blaas van de Chihuahua lopen beklemd raken. De Chihuahua kan hierdoor incontinent worden en dus gaan plassen in huis.

Het hoeft dus niet zo te zijn dat er iets ernstigs aan de hand is als jouw Chihuahua ineens regelmatig in huis plast. Maar laat het urine van de hond wel onderzoeken. Als er niets in de urine te vinden is, dan kan er een echo of röntgenfoto worden geadviseerd.

Succes met het vinden van de oplossing waarom de Chihuahua in huis plast.