Blafband Chihuahua

Blaft jouw Chihuahua ook als de deurbel gaat of als er iemand langsloopt? Of als je buiten loopt en je een andere hond tegenkomt? Je kunt de Chihuahua leren te stoppen met blaffen. Dit kan op verschillende manieren. Onder andere met een blafband. Lees hieronder meer.

Waarom blaffen Chihuahua’s?

Chihuahua’s blaffen om verschillende redenen: als waarschuwing, omdat ze waakzaam zijn, uit verveling, om aandacht te krijgen of omdat ze bang zijn. Hoewel blaffen normaal is voor een hond, kan het soms vervelend worden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit gedrag af te leren, namelijk met (diervriendelijke) blafbanden, een anti-blafapparaat, oefeningen en belonen met koekjes.

Chihuahua blaft veel. Zo leer je dat af.

Blaffen afleren met Chihuahua blafband

Er zijn verschillende soorten blafbanden:

  • Vibratiebanden: Deze banden geven een lichte trilling af als de Chihuahua blaft. De trilling is vervelend maar niet pijnlijk, waardoor de hond leert te stoppen met blaffen.
  • Elektronische blafbanden: Deze banden geven een kleine elektrische schok als de Chihuahua blaft. Deze raden we af omdat ze stress en angst kunnen veroorzaken. Kies daarom voor een vibratieband.

Blaffen afleren met een anti-blafapparaat

Een anti-blafapparaat maakt een hoge toon die alleen honden kunnen horen. Chihuahua’s vinden deze tonen uit het anti-blafapparaat vervelend, waardoor ze leren om minder te blaffen. Gebruik het apparaat op de juiste momenten, zodat het niet afgaat door andere geluiden. Niet wanneer er bijvoorbeeld veel visite is of als er geboord wordt in de straat. Verder is het apparaat onschuldig. De Chihuahua ervaart geen pijn en kan niet doof worden.

Blaffen afleren met oefeningen

Consistente training is belangrijk om je Chihuahua te leren wanneer blaffen wel en niet mag. Hier zijn enkele oefeningen die kunnen helpen:

  • Commando’s aanleren: Leer je Chihuahua commando’s zoals “stil” en “blaf”. Laat je Chihuahua eerst blaffen op commando en beloon hem dan. Introduceer daarna het commando “stil” en beloon wanneer hij stopt met blaffen.
  • Afleiden en heroriënteren: Leid je Chihuahua af met een speeltje of een ander commando als hij begint te blaffen. Dit helpt om de aandacht van het blaffen af te leiden.
  • Socialisatie: Laat je Chihuahua wennen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen om zijn zelfvertrouwen te vergroten en blaffen door angst te verminderen. Begin hiermee als de Chihuahua nog een pup is. Vraag aan mensen met een hond of jouw hond even mag snuffelen.
  • Verveling voorkomen: Zorg voor voldoende beweging en spelletjes om verveling en daardoor blaffen te voorkomen.

Blaffen afleren met koekjes

Beloningen zijn belangrijk bij het afleren van blaffen:

  • Timing: Geef de beloning meteen nadat je Chihuahua stopt met blaffen op commando. Dit helpt hem te begrijpen dat stil zijn beloond wordt.
  • Juiste beloning: Gebruik iets wat je Chihuahua echt lekker vindt en wat hij niet vaak krijgt.
  • Versterk goed gedrag: Beloon je Chihuahua regelmatig voor stil zijn, niet alleen tijdens trainingen maar ook in het dagelijks leven.
Blafband Chihuahua

Conclusie

Het afleren van blaffen bij een Chihuahua kost geduld en consistentie. Oefeningen, blafbanden, anti-blafapparaten en koekjes kunnen allemaal effectief zijn, afhankelijk van de situatie en de individuele Chihuahua. Probeer verschillende technieken en blijf geduldig om je Chihuahua te helpen minder te blaffen.

Boek voor gehoorzame Chihuahua

Er is een handig Chihuahua boek beschikbaar dat alles uitlegt over het trainen van een Chihuahua, inclusief tips voor het afleren van blaffen, het voorkomen van trekken aan de riem en het socialiseren. Kijk snel of je het boek nog met een speciale aanbieding kunt krijgen!

Chihuahua handboek
Chihuahua handboek