Chihuahua wordt niet zindelijk

Wordt jou Chihuahua maar niet zindelijk en maak je je zorgen? In dit blog wordt eerst verteld in welke periode een Chihuahua zindelijk hoort te worden en daarna wat er aan de hand kan zijn als de hond maar niet zindelijk wordt.

Wanneer moet Chihuahua zindelijk zijn?

Binnen zes maanden is een Chihuahua meestal wel zindelijk. Dit hangt natuurlijk af van de zindelijkheidstraining die de baas heeft gegeven. Uiteraard kan het zijn dat een Chihuahua iets later zindelijk is. Belangrijk is om jezelf af te vragen of er nul vooruitgang is geboekt na enkele maanden of dat het slechts nog niet 100% zindelijkheid is. Duurt het echt te lang en lijkt het aan iets anders te liggen? Raadpleeg dan jouw dierenarts om eens een onderzoekje te laten uitvoeren.

Hoe maak je een Chihuahua zindelijk?

Training om een Chihuahua zindelijk te krijgen is een belangrijk onderdeel van het opvoeden van een hond. De onderstaande onderdelen zijn hierin belangrijk.

Ten eerste is het belangrijk om consistent te zijn met de training. Kies een specifiek gebied buiten waar jouw Chihuahua kan plassen en poepen, en neem hem daar elke keer naartoe wanneer hij naar buiten moet. Laat hem ook op een regelmatige basis naar buiten, zodat hij zich niet hoeft te inhouden.

Beloon jouw Chihuahua elke keer dat hij buiten plast of drukt. Dit kan in de vorm van lekkere hapjes, speeltjes of complimentjes zijn. Zoek uit wat voor jouw hond het meest motiverend is en gebruik dat als beloning.

Het is belangrijk om te letten op de signalen die jouw Chihuahua geeft wanneer hij naar buiten moet. Sommige honden draaien bijvoorbeeld rondjes of gaan zitten bij de deur. Als je deze signalen opmerkt, neem jouw hond dan zo snel mogelijk naar buiten, zodat hij kan plassen of poepen. En vergeet niet: Beloon!

Tot slot is het belangrijk om geduld te hebben. Training om zindelijk te worden kan tijd kosten, vooral bij jonge honden. Blijf consistent en geef jouw Chihuahua de tijd die hij nodig heeft om deze belangrijke vaardigheid te leren. Als je merkt dat jouw hond moeite blijft houden met zindelijk worden, raadpleeg dan altijd een dierenarts voor advies.

Chihuahua is nog steeds niet zindelijk

Als jouw Chihuahua nog steeds niet zindelijk is, ondanks consistente training en aandacht, kan het helpen om naar mogelijke andere oorzaken te zoeken. Sommige honden kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met zindelijk worden vanwege medische problemen, zoals een blaasontsteking, een slecht werkend sluitspier mechanisme of een aandoening aan de darmen. Als je vermoedt dat er een medisch probleem aan de hand is, raadpleeg dan altijd een dierenarts voor advies.

Het kan ook helpen om jouw trainingsmethoden te evalueren en te kijken of er aanpassingen kunnen worden gedaan. Misschien moet je bijvoorbeeld vaker naar buiten gaan met jouw Chihuahua of de tijd tussen de uitlaten verkorten. Probeer ook om de beloningen te verhogen of andere dingen te proberen die jouw Chihuahua motiveren om zindelijk te worden.

Tot slot is het belangrijk om geduld te hebben en te onthouden dat elke Chihuahua anders is. Sommige honden leren sneller dan anderen, dus het kan enige tijd duren voordat jouw Chihuahua zindelijk wordt. Blijf consistent en geef jouw Chihuahua de tijd die hij nodig heeft om deze belangrijke vaardigheid te leren. Als je zich zorgen maakt of twijfelt, raadpleeg dan altijd een dierenarts voor advies.