Chihuahua pups

Met een Chihuahua puppy in huis heb je behoorlijk wat werk aan de winkel. Het is belangrijk om de Chihuahua pup naast het goed zindelijk maken, goed te socialiseren en te trainen. In dit blog vertellen we waar je allemaal rekening mee kunt houden als je een puppy aanschaft.

Chihuahua pup
Chihuahua pup

Huis Chihuahua pup proof maken

Voordat de Chihuahua pup in huis komt, is het belangrijk om jouw huis puppy proof te maken. Laat geen voorwerpen op de grond slingeren en verberg snoeren. Let vooral goed op kleine voorwerpen waar Chihuahua pups in kunnen stikken.

Heb je een vloerkleed, dan kan je die het beste tijdelijk oprollen en wegleggen. Jouw Chihuahua pup zal dit namelijk een heerlijk plasplekje vinden.

Heb je mooie meubels waar je zuinig op bent, plaats er dan eventueel een hekje voor of leg er een kleed over. Voorkom dat je Chihuahua pup onnodig spullen kapot kan maken.

Chihuahua op de bank met kleed
Chihuahua op de bank

Chihuahua pup zindelijk maken

Wat doe je als de pup een plasje in huis doet? Nooit straffen, maar al plassende optillen naar buiten en daar belonen. Ook tijdens het uitlaten elk plasje belonen met enthousiast stemgebruik, een koekje en/of een aai. Soms kun je niet snel genoeg naar buiten rennen met de Chihuahua pup als hij plast. Bijvoorbeeld als je in een flat woont of simpelweg niet op tijd was. Zorg dan dat je extra veel positieve aandacht geeft aan plasjes tijdens het uitlaten. Een handige manier om je Chihuahua pup zo snel mogelijk zindelijk te maken is het aanshaffen van een bench.

Chihuahua puppy bench

Een bench kan in de nacht en als jij er even niet bent goed helpen bij het zindelijk maken van je Chihuahua. Een hond plast namelijk niet graag in de buurt van het eigen slaapplekje. Een bench is niet zielig. Jouw Chihuahua pup zal de bench echt als zijn fijne plekje gaan beschouwen. Wel is het belangrijk dat je een bench op de juiste manier gebruikt. Gebruik het nooit als strafhoekje en laat je Chihuahua niet te lang erin zitten. Meer informatie over een bench? Lees ons blog Chihuahua bench. Hierin vertellen wij alles wat je moet weten over de aanschaf en het gebruik van een Chihuahua bench.

Socialisatie Chihuahua puppie

Het is belangrijk om je Chihuahua zo vroeg mogelijk in contact te laten komen met diverse honden en mensen en te laten wennen aan verschillende omgevingen. Ga eens samen met het openbaar vervoer, loop langs een druk schoolplein en breng een bezoekje aan een kinderboerderij.

Chihuahua pup socialiseren met andere hond
Chihuahua pup socialiseren

Als je je Chihuahua pup snel en goed socialiseert, zal het geen bang of agressief hondje worden.

Honden kopiëren vaak het gedrag van een baasje. Als jij met een grote bocht om elke andere hond loopt, dan kan de pup denken dat elke andere hond een gevaar is. Vraag desnoods aan een voorbijganger met een hond of jouw hond even mag snuffelen. Het andere baasje geeft vanzelf aan of de hond betrouwbaar is.

Chihuahua puppy training

Een puppy training is heel erg goed voor de socialisatie. Bij een training zijn diverse honden aanwezig in alle soorten en maten. Naast de socialisatie wil je je hondje belangrijke dingen leren. En daarmee bedoelen we niet alleen trucjes als ‘zit’ of ‘poot’, want dat kun je thuis ook leren.

Een heel belangrijk commando is ‘hier komen’. Ook als de hond in spel is met een andere hond, wil je ten alle tijden dat de hond naar jou luistert en niet vrolijk verder speelt als jij ‘hier’ roept. Helaas zien we nog veel honden die maling hebben aan hun baasje en pas aan komen lopen wanneer het hen uitkomt. Dit ligt meestal niet aan de hond. Het baasje moet er veel tijd in steken om ‘baas van de roedel’ te worden. Op de puppy training vertellen ze hoe je dit kunt doen en thuis moet je dit blijven herhalen.

Een andere tip: Geef de hond nooit iets van jouw eten. Als je dit wel doet gaan honden meestal bedelen en dat is heel moeilijk af te leren.

Puppy kopen

Heb jij nog geen Chihuahua pup gevonden? Dan geven wij jou graag informatie over de aanschaf van een pup. Het is belangrijk om op bepaalde dingen te letten. Ga bijvoorbeeld niet in zee met een broodfokker! Dit zijn mensen die hondjes in slechte omstandigheden fokken en alleen maar aan geld denken.