Halsbandje, tuigje of harnasje

Er is een groot aanbod van Chihuahua halsbandjes en Chihuahua tuigjes, ook wel harnasjes genoemd. Maar waarvoor kun je het beste kiezen? Een Chihuahua hondentuigje of een Chihuahua halsbandje / Chihuahua tuigje?

Chihuahua tuigjes (harnas)

Omdat kleine hondjes zoals Chihuahua’s gevoeliger kunnen zijn, is een hondentuigje, ook wel een harnas genoemd, soms handiger. Een trek aan de riem hoeft dan niet door het nekje worden opgevangen. Daarnaast staat het natuurlijk super schattig. Let wel op dat het tuigje of het harnasje van de Chihuahua goed ademt in de zomer. Anders kan het, ondanks Chihuahua’s koukleumen zijn, erg warm zijn voor de hond.

Een Chihuahua hondentuigje betekent niet dat de hond minder zal trekken. Omdat een trek aan de riem minder onaangenaam voelt, kunnen ze juist meer gaan trekken. Uiteraard kun je de Chihuahua trainen om überhaupt niet aan de riem te trekken.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een harnasje of hondentuigje op de maat te letten. Je hebt bij een Chihuahua al gauw een S of XS nodig.

Op Bol.com zijn er speciale tuigjes voor kleine honden zoals een Chihuahua of een Pomeriaan te koop. Zie onderstaande voorbeeld maar eens. Dit tuigje wordt in veel verschillende kleuren aangeboden! Namelijk in het zwart, blauw, oranje, roze en rood.

Er zijn verschillende tuigjes. De Y-tuig, de H-tuig en de instaptuig.

Chihuahua halsbandjes

Het voordeel van een halsband bij een Chihuahua is dat de hond zijn lichaam bijna helemaal vrij heeft om te bewegen. Ook is de kans minder groot dat de hond ergens achter blijft hangen. Een nadeel van een Chihuahua halsband kan zijn dat als je Chihuahua veel trekt, er meer belasting op de nek komt te staan. Dit zal minder fijn aanvoelen voor de Chihuahua. Anderzijds leren ze met een Chihuahua halsbandje misschien wel dat ze niet moeten trekken.

Een halsbandje is een veelgekozen productsoort bij de Chihuahua. Je hebt ze in allerlei kleurtjes en patroontjes. Super leuk! Zie maar eens de onderstaande halsbandjes.

*Wij selecteren op deze website goed beoordeelde producten.

De roze armband is goedkoper, maar bij de zwart met gouden halsband krijg je er een bijpassende riem bij!

Y-tuig Chihuahua

De y-tuig loopt als het ware als de letter Y over de borst. De voorpoten en schouders zijn helemaal vrij. Om het tuigje aan te trekken, plaats je de tuig over de kop van de Chihuahua. Vervolgens til je één pootje door de zijkant heen en de andere zijkant maak je vast met een riempje.

Tuigje Chihuahua
Chihuahua met een tuigje

H-tuig Chihuahua

Bij een h-tuig wordt de tuig vastgemaakt aan de voorkant van de buik én aan de achterkant.

Instaptuig

De instaptuig is weer net ietsjes anders. Hierbij moet de Chihuahua met twee pootjes in de hondentuig stappen. Bij zeer bewegelijke en zware honden is dit lastig omdoen, maar bij een Chihuahua zal dit geen groot probleem zijn. Je kunt de hond makkelijk optillen.

Meer informatie over Chihuahua’s? Misschien zijn de volgende blogs ook interessant voor jou: