Chihuahua soorten

Hoewel je diverse Chihuahua’s kunt tegenkomen, is er in feite maar één soort Chihuahua. De Chihuahua bestaat eigenlijk niet uit soorten, maar uit twee variëteiten. Dit zijn de Langhaar Chihuahua en de Korthaar Chihuahua. Waarom deze twee types onder één ras vallen is omdat er bijvoorbeeld uit twee Langhaar Chihuahua’s een Korthaar Chihuahua pup kan komen. Of andersom. Dus al zijn beide ouders langharig, dan kunnen er puppies zijn met korthaar.

Verder kunnen Chihuahua’s verschillende kleuren hebben. Ook de vorm van de kop kan verschillen.

Chihuahua soorten kleuren

Chihuahua’s bestaan uit ontzettend veel soorten kleuren en kleurencombinaties. Denk aan:

  • Grijs
  • Wit
  • Beige
  • Zwart
  • Bruin
  • Zwart-wit
  • Zwart-bruin
  • Enzovoort

De Langhaar Chihuahua ‘soort’

De ‘soort’ Chihuahua die je hieronder ziet is een Langhaar Chihuahua met wit en een bruinachtige kleur. Bij deze hond zie je duidelijk die langere plukjes haar bij de oren, nek en staart.

Chihuahua soorten, bruin met wit
hihuahua bruin met wit

De korthaar Chihuahua ‘soort’

Op de onderstaande afbeelding zie je het andere soort Chihuahua, namelijk een Korthaar Chihuahua met de kleuren bruin en zwart. De vacht is totaal anders. De korthaar Chihuahua heeft echt hele korte haartjes.

Chihuahua soorten, zwart met bruin
Chihuahua zwart met bruin

Koop je eerste Chihuahua spulletjes alvast online! Deze producten zijn er in verschillende kleuren.

Chihuahua vormen van de kop

Een Chihuahua kan een appelvormige kop hebben of een hertenvormige kop. De door fokkers geaccepteerde kop is het appelhoofd. Lees meer over deze twee vormen.

Chihuahua met appelhoofd

De appelvormige kop is goed gerond en breed. Chihuahua’s met een appelhoofd (de vorm van een appel) hebben een korte neus. Sommige fokkers willen graag Chihuahua pups met deze vorm hoofd, omdat die toegelaten kunnen worden op Chihuahua shows.

Chihuahua met hertenkop

De hertenkop wordt zo genoemd omdat de vorm van de Chihuahua kop op die van een babyhertje lijkt. Deze vorm komt ook veel voor, maar zal niet worden toegelaten op een show. De snuit en nek bij deze Chihuahua’s zijn langer.

Chihuahua soorten met stamboom

De twee soorten, of eigenlijk de twee variëteiten Chihuahua’s hebben over het algemeen hetzelfde karakter. Alleen meent men dat een kortharige Chihuahua iets pittiger kan zijn dan een langharige Chihuahua.

Lang niet alle Chihuahua’s die je op straat tegenkomt hebben een stamboom. Wil je bij de aanschaf van een Chihuahua zeker weten of een hondje aan de eisen van een echte Chihuahua voldoet, zoek dan een fokker die aangesloten is bij een rasvereniging.

Chihuahua soorten zonder stamboom

Een Chihuahua zonder stamboom kan ook een echte Chihuahua zijn en dus uit een van de twee soorten Chihuahua’s bestaan. Let wel goed op of zo’n fokker te vertrouwen is. Wij geven in ons blog Chihuahua kopen tips waar je op kunt letten of een fokker betrouwbaar is of niet.

Chihuahua soorten kruising

Er bestaan ook heel veel Chihuahua’s die invloeden hebben van andere hondenrassen. Dit zijn Chihuahua kruisingen. Er wordt dan bijvoorbeeld een Chihuahua gekruist met een Teckel of een Jack Russel.

Chihuahua’s worden niet alleen gekruist met kleine soorten honden, maar ook met grote honden. Denk bijvoorbeeld aan een Dolmatiër met een Chihuahua.

Meer informatie over Chihuahua puppies? Lees ons Chihuahua puppyblog.