Chihuahua zindelijk maken

Het kan zes maanden duren voordat jouw Chihuahua helemaal zindelijk is. In dit blog vertellen we hoe je een Chihuahua pup zindelijk kan maken en wat je juist niet moet doen. Een beetje geduld en moeite is hier wel voor nodig. Maar dat heb je vast over voor jouw lieve viervoeter en jouw eigen leefruimte.

Chihuahua pup zindelijk maken
Chihuahua pup zindelijk maken

Chihuahua zindelijk maken en belonen

Als een Chihuahua nog niet zindelijk is, moet je de hond regelmatig uitlaten, zodat hij of zij zoveel mogelijk plasjes buiten de deur doet in plaats van in huis. Denk aan elke twee uur even naar buiten. Beloon elk plasje buiten de deur met een koekje, een aai of een enthousiast geluid. De Chihuahua zal uiteindelijk merken dat plasjes buiten doen goed is.

Belangrijk tijdens het zindelijk maken van je Chihuahua is dat je de hond eerst laat plassen alvorens hij of zij gaat spelen. Uit enthousiasme kunnen zij namelijk tijdens het spelen hun plasjes ophouden totdat zij weer binnen zijn. Vervolgens heeft de hond dus niet de behoefte gedaan. Het is goed om de hond te leren dat er pas gespeeld mag worden als er geplast is. Bij een volwassen hond hoef je hier geen rekening meer mee te houden.

Chihuahua zindelijk maken door veel uit te laten
Chihuahua uitlaten

Moet je dan boos worden als je Chihuahua een plasje in huis doet? Het antwoord is: Natuurlijk niet! Op een baby word je ook niet boos. Dit hoort allemaal bij de opvoeding van een Chihuahua en dus bij het zindelijk maken. Door geen reactie te geven zullen zij uiteindelijk de link leggen dat zij niet voor niets buiten beloond worden en binnen niet.

Wat moet je dan wel doen als de hond in huis plast? Als de Chihuahua pup nog aan het plassen is dan til je hem op en zet je hem zo snel mogelijk buiten. Hier beloon je de hond. Geen koekje bij de hand? Dat maakt niet uit. Een overdreven aai en ‘goed zo’ of ‘braaf’ kan al voldoende zijn bij het zindelijk maken van je Chihuahua. Was de hond al uitgeplast en heeft buiten zetten dus geen zin meer? Ruim het dan meteen op met een sopje. Honden willen later nog wel eens over oude geurtjes heen plassen.

Chihuahua zindelijk maken en plastijden

Je kunt vaak al raden wanneer Chihuahua pups moet plassen of een andere behoefte moet doen. Dit is vaak kort na het eten en/of drinken, het spelen en slapen. Zorg dat je hierna meteen even naar buiten gaat.

Chihuahua zindelijk maken
Chihuahua zindelijk maken

Voor het slapen is het heel belangrijk om de pup uit te laten. Een nacht duurt best lang. Zorg dat de pup na het slapen gelijk weer wordt uitgelaten.

Aan het begin kun je het beste ’s nachts nog een keer de pup kort laten plassen. Na een tijdje is de blaas sterker geworden en kun je de nacht overslaan.

Verder kun je meestal herkennen wanneer de hond op het punt staat te gaan plassen. Dan snuffelen ze namelijk in het rond op zoek naar een mooi plasplekje. Dit is een mooi moment dat je de pup kunt optillen en even buiten kunt zetten.

Chihuahua zindelijk maken door bench training

Het proces om een Chihuahua zindelijk te maken kun je versnellen door een Chihuahua bench aan te schaffen. Een hond plast niet graag op zijn eigen plekje. Door de hond in een bench te laten slapen, zullen zij sneller ophouden met het zomaar loslaten van plasjes. Tevens is een bench handig voor als je even ergens anders bent. Een pup kan namelijk best wat dingen in huis kapot maken.

Chihuahua pup blijft water drinken

Pups drinken vaak heel veel water. En daarmee bedoelen we dat ze naar de drinkbak blijven lopen. Doet jouw Chihuahua pup dit ook? Haal de drinkbak dan weg en geef de pup alleen op gezette tijden drinken. Bijvoorbeeld in de ochtend, middag en avond na het eten.

Een volwassen of puppy Chihuahua kopen? Wij geven een aantal tips waar je op moet letten in ons volgende blog: Chihuahua kopen.

Wil je alles weten over de aanschaf en verzorging van een Chihuahua? Bestel dan nu het complete handboek voor de chihuahua.

Chihuahua handboek