Is een Chihuahua geschikt voor mij

Je vraagt je af ‘is een Chihuahua iets voor mij’? Om daar antwoord op te kunnen geven worden er een aantal onderwerpen in dit blog besproken. Lees meer over de grootte van een Chihuahua, of een Chihuahua in een gezin met kinderen past en alle andere dingen die komen kijken bij de aanschaf van een Chihuahua.

Chihuahua grootte

Een Chihuahua is het kleinste hondenras dat er bestaat in de wereld. Als jij van kleine honden houdt, dan zit je bij de Chihuahua goed. Een klein hondje heeft voordelen en nadelen. Een voordeel is dat je een Chihuahua makkelijk kan optillen en meenemen. Een ander voordeel is dat een Chihuahua veel minder voer nodig heeft dan een grote hond wat veel in kosten scheelt. Een nadeel kan zijn dat een Chihuahua makkelijk over het hoofd wordt gezien door mensen, waardoor mensen tegen je hond aan kunnen lopen in een drukke straat of als makkelijke prooi wordt gezien door grote honden die niet goed zijn opgevoed.

Chihuahua en kinderen

Past een Chihuahua binnen een gezin met kinderen? Bij elke hond geldt dat je moet opletten wat een kind doet bij een hond en andersom. Als een kindje aan de oren of haren trekt van een Chihuahua, dan kan de hond fel reageren. Of dit nou bij een Chihuahua is of bij een ander ras. Het nadeel van een Chihuahua en kleine kinderen is dat een kind bijna even groot is als de Chihuahua of zelfs groter. Een kind kan een Chihuahua pijn doen, door bijvoorbeeld er op te hangen of zitten. Je kunt prima een Chihuahua in het gezin opnemen, als je het gedrag van jouw kind(eren) en hond in de gaten houdt.

Hoeveel tijd kost een Chihuahua

Een Chihuahua in huis hebben kost tijd. Een Chihuahua moet net als elke andere hond 3 of 4 keer per dag uitgelaten worden. Als je een Chihuahua pup hebt zal je zelfs nog vaker naar buiten moeten. Een hond uitlaten moet in weer en wind. Ook als je geen zin hebt om de Chihuahua uit te laten moet je af en toe naar buiten. Elke dag van de week. Denk dus goed na of je hier zin in hebt. Al is een Chihuahua klein, ook een kleine hond wil regelmatig een lange wandeling maken. Het liefst in een groene of ruime omgeving waar zij lekker los kunnen lopen.

Als je niet vaak thuis bent en je een Chihuahua niet mee naar werk kan nemen, dan moet je je afvragen of een hond wel past in jouw leven. Een Chihuahua heeft ook liefde en aandacht nodig. Daarnaast dient een Chihuahua opgevoed te worden. Opvoeding kost ook tijd.

Opvoeding Chihuahua kost tijd

Ook de opvoeding van een Chihuahua kost tijd. Gelukkig hoef je niet zelf het wiel uit te vinden en is er veel informatie beschikbaar over de opvoeding van een Chihuahua (pup).

Bij de opvoeding van een Chihuahua komen veel dingen kijken. Denk maar eens aan de onderstaande voorbeelden:

 • Zindelijk maken
 • Socialiseren met andere honden en mensen
 • Leren van manieren (niet springen, niet bedelen, niet blaffen etc.)
 • Leren van trucjes (zitten, blijven, volgen)

Wil je alle informatie ontvangen die je nodig hebt, dan kun je het uitgebreide handboek kopen over de Chihuahua.

Is een Chihuahua iets voor mij?

Hoeveel kost een Chihuahua

Een ras Chihuahua aanschaffen kost tussen de 1000 en 1500 euro. Maar naast de aanschaf komen er veel meer kosten kijken. Denk aan:

 • Dagelijkse voeding
 • Accessoires zoals een mand, bench, halsband, riem, voer- en drinkbak
 • Puppytraining (online of fysiek)
 • Inentingen
 • Ontworming
 • Anti-vlooien- en anti-tekenmiddelen
 • Dierenarts kosten
 • Een verzekering