Castreren Chihuahua reu

Om meerdere redenen kun je jouw Chihuahua reu laten castreren. We leggen je uit wat castreren is, wat de reden kan zijn om je Chihuahua te laten castreren en wat de kosten zijn van een Chihuahua castratie.

Wat is het castreren van je Chihuahua?

Bij een castratie wordt de Chihuahua onvruchtbaar gemaakt door het weghalen van beide zaadballen. Dit wordt middels een operatie gedaan bij de dierenarts. De Chihuahua zal voor de castratie onder volledige narcose gaan. Na de castratie kun je je Chihuahua meestal niet gelijk ophalen, omdat je Chihuahua eerst even moet bijkomen van de narcose.

Een sterilisatie is net iets anders. Dit is het onvruchtbaar maken van een teefje.

Waarom Chihuahua castreren?

De meestvoorkomende reden om je Chihuahua te laten castreren is omdat je je hond misschien onvruchtbaar wil maken. Je wil liever niet dat jouw Chihuahua zomaar op straat, in het bos of op het strand een teefje zwanger maakt.

Een andere reden om je Chihuahua reu te laten castreren kan zijn omdat je Chihuahua erg dominant is. Door het castreren, dus het laten weghalen van beide zaadballen van de Chihuahua, kan de hond wat rustiger worden en minder fel reageren op andere honden.

Een castratie heeft de garantie dat jouw Chihuahua onvruchtbaar wordt, maar niet de garantie dat het gedrag van jouw hond veranderd. Indien je eerst wil weten hoe jouw Chihuahua op een castratie zal reageren, kun je een chemische (tijdelijke) castratie laten uitvoeren bij de dierenarts.

castreren Chihuahua reu, de voordelen en nadelen

Wat is chemisch castreren Chihuahua?

Een chemische castratie van je Chihuahua is tijdelijk. Je kunt een chemische castratie laten doen bij de dierenarts om te kijken wat het effect van de castratie is op het gedrag van jouw Chihuahua. Bij deze vorm van castratie wordt er een hormoonimplantaat onder de huid van de Chihuahua geplaatst, net als bij het laten chippen van je hond. De implantaat zorgt er voor dat de productie van de geslachtshormonen wordt geremd. De implantaat lost vanzelf op en het effect van de chemische castratie bij je Chihuahua duurt tussen de zes en twaalf maanden.

Tijdens de chemische castratie is de Chihuahua tijdelijk onvruchtbaar. Wanneer de implantaat is opgelost, wordt jouw Chihuahua weer vruchtbaar.

Kosten castratie Chihuahua

Het castreren van een hond gaat meestal op basis van lichaamsgewicht. Heb jij even geluk! De Chihuahua is het kleinste hondje van de wereld, dus betaal je waarschijnlijk het minst van iedereen. Toch brengt een castratie best wat kosten met zich mee. Er geldt meestal een vanaf prijs. Houd rekening met gemiddeld zo’n tweehonderd euro voor het castreren van een Chihuahua. De kosten van een castratie bij een grote hond kan oplopen tot driehonderd euro.

Waarom niet castreren Chihuahua?

Natuurlijk kun je er voor kiezen om jouw Chihuahua niet te laten castreren. Misschien heb je wel de wens om eens een nestje te gaan fokken met jouw vruchtbare reu.

Sommige mensen kiezen er voor om de zogenaamde mannelijkheid te behouden van de Chihuahua reu of ze zien het nut er niet van in. Als jij er voor zorgt dat jouw Chihuahua niet onbedoeld teefjes zwanger maakt in het wild dan is dat uiteraard prima.

Als jouw Chihuahua geen gedragsproblemen heeft, is het castreren van jouw Chihuahua om die reden zeker niet nodig.

Er is nog één reden waarom je bewust geen castratie bij jouw Chihuahua laat uitvoeren. Indien jouw Chihuahua last heeft van incontinentie, dan kan de incontinentie door het castreren van de reu alleen maar erger worden. Bespreek een castratie altijd eerst met je dierenarts.

Wanneer castreren Chihuahua?

Je mag een Chihuahua reu laten castreren vanaf zes maanden oud. Bedenk waarom je jouw Chihuahua wil laten castreren en informeer hierover bij je dierenarts.