Chihuahua opvoeden

Heb jij een Chihuahua of ben je van plan er een aan te schaffen, dan is het goed om alvast wat informatie te lezen over de opvoeding van een Chihuahua. Wij vertellen je meer over het zindelijk maken, het trainen, en het verzorgen van een Chihuahua.

Zindelijk maken Chihuahua pup

Een van de eerste dingen die je moet doen bij de opvoeding van een Chihuahua pup is het zindelijk maken. Puppies plassen de eerste weken of maanden nog veel in huis. Dit wil je zo snel mogelijk afleren bij de opvoeding van jouw Chihuahua. Dit kun je doen door middel van een bench aan te schaffen en het belonen van plassen tijdens het uitlaten.

Opvoeden met Chihuahua bench

Een Chihuahua doet niet graag plasjes op zijn slaapplek. Je kunt tijdens de opvoeding daarom een bench (hondenhok) aanschaffen, waar de Chihuahua ’s nachts in slaapt. Omdat er beperkte ruimte is in een bench zal de Chihuahua snel snappen dat hij in de nacht zijn plas op moet houden. Hij ligt namelijk niet graag in zijn eigen plas. Wel moet je het deurtje dicht houden van de bench, anders doet hij alsnog een plas ergens anders in huis. Wanneer de Chihuahua pup zijn plas in de nacht ophoudt, zal hij ook snel overdag zijn plasjes in huis op gaan houden.

In ons blog over een Chihuahua bench vertellen we alles wat je moet weten over het gebruik hiervan. Een bench is namelijk niet zielig, maar moet wel op de juiste manier gebruikt worden. Naast de bench kun je ook een lekker mandje aanschaffen voor overdag.

Opvoeden Chihuahua met plasjes belonen

Het aanschaffen van een bench tijdens de opvoeding van je Chihuahua pup kun je combineren met het belonen van plasjes buiten. Dit kun je doen door een koekje te geven of heel erg enthousiast te doen tegen je pup. Tijdens de opvoeding van jouw Chihuahua pup merkt de pup al gauw dat plassen buiten moet. Binnen enkele maanden is jouw Chihuahua pup zindelijk. Soms merk je na een aantal weken al een enorme vooruitgang.

Wat doe je tijdens het opvoeden van je Chihuahua als hij toch een plas heeft losgelaten in huis? Straf hem niet, maar til hem op en zet hem iedere keer even buiten. Je Chihuahua zal buiten zijn gaan associeren met plassen. Ruim daarna de plas op met schoonmaakmiddel. Als Chihuahua’s ruiken waar plas heeft gelegen, willen zij nog wel eens een nieuw plasje op die zelfde plek doen.

Chihuahua pup opvoeden
Chihuahua pup

Opvoeden Chihuahua met puppytraining

Begin tijdens het opvoeden van je Chihuahua zo vroeg mogelijk met het trainen van jouw hond. Dit kun je zelf doen, maar beter is misschien om te beginnen met een puppytraining. Hier kunnen Chihuahua pups goed socialiseren met andere soorten honden en leren zij belangrijke commando’s. Daarnaast leer jij ook hoe je een hond kunt opvoeden. Vervolgens kun je thuis de oefeningen blijven herhalen. Lees meer over opvoeding en training.

Chihuahua socialiseren met andere honden
Chihuahua socialiseren

Opvoeden en socialiseren Chihuahua

Ook belangrijk bij de opvoeding is het socialiseren van een pup. Pups moeten socialiseren met andere honden, mensen en diverse omgevingen. Op deze manier worden de kleine hondjes klaargestoomd voor de grote wereld en zullen ze nergens van op of om kijken. Het zou fijn zijn als jouw Chihuahua pup goed overweg kan met andere honden. Ook als je een keer een oppas nodig hebt, dan is het handig dat je hond gewend is aan andere mensen en dieren. Socialiseren tijdens de opvoeding leert een Chihuahua op een hondentraining, maar alleen hier is niet genoeg. Ga er lekker op uit met jouw hondje en laat hem kennis maken met alles en iedereen.

In ons blog over Chihuahua puppy’s vertellen wij meer over het socialiseren van een pup.

Opvoeden en verzorgen Chihuahua

Naast het zindelijk maken van een pup, het trainen van een Chihuahua en het socialiseren van de hond moet je de hond vanaf het begin af aan goed verzorgen door op een aantal dingen te letten.

  • Was de hond af en toe met speciale hondenshampoo
  • Borstel de vacht regelmatig
  • Knip de nagels bij als deze te lang worden
  • Geef de juiste hondenvoeding
  • Reinig het gebit met speciale hondentandpasta
  • Geef de juiste inentingen en anti-vlooien en -teken producten

In het blog Verzorging Chihuahua vertellen wij hier meer over.

Wil je alle informatie over de Chihuahua op één rij? Download dan het Chihuahua handboek!