Mijn Chihuahua is te mager

Het is belangrijk om de gezondheid van jouw Chihuahua in de gaten te houden. Om die reden raadpleeg je waarschijnlijk ook dit blog. Waarom een Chihuahua te mager is kan verschillende oorzaken hebben. Die oorzaken zetten we in dit blog op een rijtje.

Ondergewicht Chihuahua en voeding

De meest voor de hand liggende reden dat een Chihuahua te mager is en ondergewicht heeft kan zijn dat de Chihuahua te weinig voer krijgt. Op een zak voeding staat de hoeveelheid dat jouw Chihuahua moet krijgen. Dit is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van de hond. Sowieso moet een Chihuahua puppy ander voer krijgen dan een volwassen Chihuahua. Dit heeft te maken met bepaalde bouwstoffen die belangrijk zijn voor een jonge hond.

Maar mijn Chihuahua krijgt genoeg voer

Krijgt jouw Chihuahua de juiste hoeveelheid zoals er op de verpakking staat en helpt het geven van meer voeding niet om de Chihuahua dikker te laten worden? Dan kan het zijn dat de voeding niet voedzaam genoeg is. De vitaminen en mineralen uit die voeding worden misschien niet goed opgenomen door het lichaam van jouw Chihuahua. Het kan soms helpen om andere voeding te proberen. Als je voorheen relatief goedkoop voer gaf, kun je eens wat duurder voer proberen. Let goed op de recensies.

Chihuahua met ondergewicht. Te mager.

Ondergewicht Chihuahua en stress

Net als bij mensen kan een Chihuahua afvallen door stress. Als de Chihuahua continue wordt blootgesteld aan stress kun je dat terugzien in het gewicht. Stress kan ontstaan door heel veel verschillende dingen. Stress bij een Chihuahua kan komen door:

  • Te weinig vrijheid. Dat wil zeggen dat de Chihuahua meer ruimte of beweging nodig heeft
  • Verlatingsangst. Dat wil zeggen dat de Chihuahua moeilijk alleen kan blijven en je dit dus langzaam moet gaan opbouwen
  • Pijn. Dat wil zeggen dat de hond een onderliggend probleem heeft, zoals een infectie of ziekte
  • Onrust in en om het huis. Bijvoorbeeld als er veel ruzie wordt gemaakt, er continue met spullen wordt geschoven (verhuizing/vakantie/bouwproject) of veel wordt aangebeld
  • Angst voor een ander dier dat in huis of om het huis rondloopt

Ondergewicht Chihuahua en parasieten

Verder kan ondergewicht van een Chihuahua komen door bepaalde infecties. Misschien heeft de Chihuahua wormpjes of andere infecties van parasieten.

Ondergewicht en leeftijd Chihuahua

Oude Chihuahua’s kunnen te dik worden door de afgenomen beweging, maar ook te mager worden. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld een hartprobleem of kanker.

Zelf onderzoeken waarom een Chihuahua te mager is

Voordat je naar de dierenarts gaat kun je een aantal dingen zelf onderzoeken waarom jouw Chihuahua te mager is. Kom je er niet uit, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts. Lees hieronder wat je zelf kunt doen om te bepalen waarom jouw Chihuahua ondergewicht heeft:

  • Check of jouw Chihuahua de juiste hoeveelheid voeding krijgt
  • Bepaal de rust in en om jouw huis. Kan er iets zijn wat onaangenaam is voor de Chihuahua?
  • Check of de oren van de Chihuahua er van de binnenkant goed uitzien
  • Check of het gebit en het tandvlees van de Chihuahua er goed uitzien
  • Is het tijd voor ontworming? Geef de Chihuahua een ontwormingstablet en kijk of er wormpjes in de poep zitten

Raadpleeg een dierenarts

Vertrouw je het te mager worden van jouw Chihuahua niet, maak dan meteen een afspraak met de dierenarts.