Nagels knippen Chihuahua

Net als bij mensen groeien de nagels van een Chihuahua. Soms moeten die worden bijgehouden door geknipt te worden. Dit moet voorzichtig gedaan worden. Lees in dit blog meer over het knippen van de nagels van een Chihuahua.

Nagels knippen Chihuahua

Waarom nagels Chihuahua knippen?

De nagels knippen van een Chihuahua hoort bij de verzorging van het dier. Net als bij mensen kunnen de nagels te lang worden. Als een Chihuahua veel loopt, slijten de nageltjes soms vanzelf. Maar als je ziet dat ze te lang worden, is het tijd de nagels te knippen of te laten knippen.

Een Chihuahua kan last krijgen van scherpe nagels. Wanneer de nagels te lang worden, kunnen ze de voetzool aanraken en druk uitoefenen op de tenen, wat pijnlijk kan zijn en het moeilijk kan maken voor de hond om normaal te lopen. Dit kan leiden tot ongemak, irritatie en zelfs problemen met de gewrichten en de houding. Daarnaast kunnen nagels van de Chihuahua splijten.

Een goede verzorging van de nagels is dus belangrijk voor de hond, maar is ook in het voordeel van het baasje. Scherpe nagels kunnen krassen op de huid van het baasje veroorzaken of in kleden en meubels.

Knip de nagels van de Chihuahua voorzichtig

De nagelbedden van een Chihuahua bevatten bloedvaten en zenuwen, en wanneer de nagel te kort wordt geknipt, kan dit leiden tot bloedingen en pijn. Het is belangrijk om de nagels voorzichtig te knippen, zodat je niet per ongeluk in het gevoelige deel van de nagel knipt.

Ook als de nagels te snel en te hard worden geknipt, kunnen ze breken of splijten, wat pijnlijk kan zijn voor de Chihuahua.

Hoe knip je de nagels van een Chihuahua?

  • Gebruik een speciale nagelknipper voor kleine honden
  • Laat de Chihuahua zitten, staan of liggen
  • Stel de Chihuahua gerust met bijvoorbeeld een koekje
  • Let op dat je niet te kort knipt
  • Knip tot het ‘leven’ van de nagel (niet verder!)
  • Vijl de nagels als ze nog scherp aanvoelen

Het leven van de nagel houdt in daar waar de bloedvaten en zenuwen lopen. Hierin mag je niet knippen. Bij lichte nageltjes is de bloedlijn waar je niet doorheen mag knippen heel duidelijk te zien. Bij zwarte nagels niet. Probeer alleen het ‘dode’ stuk nagel af te knippen. Dit is vaak het dunne uiteinde.

Waar kun je de nagels van een Chihuahua laten knippen?

Vind je het spannend om de nagels van jouw Chihuahua(‘s) te knippen, dan kun je bij een trimsalon of de dierenarts terecht. Bij een trimsalon kun je gelijk het dier lekker laten wassen en verzorgen.