Chihuahua verzorging

Het is belangrijk om een Chihuahua goed te verzorgen. Bij een goede verzorging van je Chihuahua kun je bijdragen aan de leeftijd en het geluk van jouw Chihuahua. Let bij de verzorging van een Chihuahua op hygiëne, goede vachtverzorging, de juiste voeding en een gezond gebit. Naast deze verzorging aan het lichaam is het natuurlijk ook belangrijk om je Chihuahua voldoende aandacht te geven, je Chihuahua te ontwormen en te vaccineren. In dit blog vertellen we je over elk onderwerp graag meer.

Verzorging Chihuahua voeding

Voeding is misschien wel het belangrijkste aspect dat bij de verzorging van een Chihuahua komt kijken. Wat en hoe vaak eten Chihuahua’s?

Zorg dat je voer hebt dat bij het hondenras past en weeg de hoeveelheid af. De hoeveelheid die je per dag kan geven staat meestal op de verpakking vermeld. Chihuahua puppy’s krijgen minder te eten en meer verspreid over de dag. Meestal geef je een puppy de maximale hoeveelheid voer per dag verspreid over 4 dagdelen. Een jongvolwassen of volwassen hond kun je drie keer per dag eten geven.

Sommige honden eten wanneer zij trek hebben. Dan kun je de bak gewoon bijvullen. Bij bijvoorbeeld labradors is continue bijvullen geen goed idee. Labradors eten namelijk door tot ze er bij neer vallen. Bepaal zelf wat handig is bij het verzorgen van eten voor jouw Chihuahua. Wanneer je op gezette tijden eten geeft aan je Chihuahua, dan weet je wel hoeveel hij binnen krijgt.

Chihuahua voer
Verzorging Chihuahua voer

Verzorgen Chihuahua door te wassen

Verzorgen van je Chihuahua betekent soms ook de vacht onderhouden door af en toe te wassen. Het is voldoende om je Chihuahua één keer per maand te wassen met speciale hondenshampoo. Als de hond erg vies is geworden dan kan het voorkomen dat de hond iets vaker in bad of onder de douche gaat.

De speciale shampoo voor honden is geschikt voor een hondenhuid. Gebruik bij de verzorging van een Chihuahua geen mensenshampoo of douchegel. Hiervan kan de huid gaan irriteren. De pH waarde van een hondenhuid is namelijk heel anders dan die van een mens. Ook met Zwitsal wassen is niet de bedoeling. Omdat veel mensen Zwitsal lekker vinden ruiken, gebruiken zij het soms toch bij een hond. Wij raden dit sterk af. Gebruik speciale hondenshampoo!

Andere tips voor Chihuahua verzorging bij wassen:

  • Wanneer je een Chihuahua wast in bad of in de douche is het belangrijk dat er geen water of sop in de ogen en oren komt. Breng dus niet teveel sop aan bij het kopje van de hond
  • Chihuahua’s hebben het snel koud, gebruik na het wassen een warme handdoek om de hond af te drogen. Je kunt de handdoek voor het wassen al even over de verwarming hangen
  • Na het wassen kun je de hond nog verzorgen door even lekker te knuffelen op de bank, zodat hij of zij het weer goed warm krijgt
Chihuahua wassen
Chihuahua verzorging wassen

Verzorgen van de Chihuahua vacht

De vacht van je Chihuahua moet goed verzorgd worden. Naast wassen is het verstandig om de Chihuahua regelmatig te borstelen met een speciale hondenborstel. Voor de Chihuahua is het fijn om geen losse haren op het lijfje te hebben. Een vacht vernieuwd namelijk continue en de losse haren kun je er het beste regelmatig afborstelen. Doe dit ongeveer één keer per week. Je zult door regelmatig de vacht van de Chihuahua te verzorgen ook minder haren op de vloer hebben liggen.

Knippen Chihuahua
Knippen Chihuahua verzorging

Verzorging Chihuahua nagels

Net als bij mensen groeien de nagels van honden. Een goede verzorging van de nagels is dus belangrijk bij jouw Chihuahua. Houd in de gaten dat de nagels niet te lang worden. Als je de nagels niet bijhoudt, kan de hond ingegroeide nagels krijgen en dit doet pijn. Bij een hond die ontzettend veel wandelt, slijten de nagels meestal vanzelf. Dan is verzorging hiervan minder van toepassing.

Let op dat je niet in de zenuwen van de hondennagel knipt. Dit doet pijn bij jou hondje en het kan gaan bloeden. Als je het eng vindt om zelf de nagels van je Chihuahua te verzorgen, dan raden we je aan af en toe naar een hondentrimsalon te gaan.

Verzorging Chihuahua gebit

Ook het gebit van een Chihuahua kun je verzorgen. Na ongeveer drie maanden zijn de melktanden van een Chihuahua pup vervangen door een volwassen gebit. Het gebit van een volwassen Chihuahua bestaat uit 42 tanden. Chihuahua’s hebben een gevoelig gebit die goed verzorgd dient te worden. Poets daarom regelmatig de tandjes van de hond met speciale hondentandpasta. Eens per maand zou al heel goed zijn, maar een aantal keer per maand is nog beter. Er kan namelijk snel tandplak ontstaan bij een Chihuahua.

Verzorgen Chihuahua en vaccineren

Een Chihuahua vaccineren zou ook bij de verzorging moeten horen. Dit wordt sterk aangeraden. De eerste vaccinaties zijn al vlak na de geboorte. Bij 3 en 6 weken hoort de fokker de Chihuahua te vaccineren en vanaf dan moet je dit zelf laten doen bij de dierenarts. Namelijk bij 9, 13 en 16 weken en dan weer als de Chihuahua een jaar oud is. De hond wordt door middel van deze vaccinaties ingeënt voor meerdere ziektes. Hierna is het gebruikelijk om de Chihuahua jaarlijks te vaccineren voor de ziekte van Weil en om de drie jaar voor Parvo.

Wanneer je naar het buitenland gaat met je Chihuahua, dan wordt er vereist dat je de hond nog eens inent tegen hondsdolheid. Andere landen zijn namelijk bang dat honden deze ziekte meenemen over de grens. Inenten behoort tot de kosten van een Chihuahua.

Verzorging Chihuahua ontwormen

Bij de verzorging van een Chihuahua hoort ook ontwormen. Chihuahua’s komen buiten vaak in aanraking met wormpjes of met eitjes van wormen. Deze wormpjes kunnen via de ontlasting of via een andere hond naar binnen dringen. Wormpjes bij een Chihuahua kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. Ook bij de mens. Het is daarom belangrijk om je Chihuahua preventief te ontwormen door middel van bijvoorbeeld pilletjes. Meestal doet een Chihuahuabaasje dat 4 keer per jaar.

Op de verpakking van ontwormingspillen voor kleine honden staat hoeveel je moet geven per kilogewicht. Lees dus goed de bijsluiter. Een bekend en goed merk voor kleine honden zoals Chihuahua’s is Milbemax Ontwormingspillen.

Er komt veel kijken bij de verzorging van een Chihuahua, vindt je niet? Maar je krijgt er gelukkig een hoop voor terug.

Ook handige blogs zijn: