Chihuahua verzorging

Het is belangrijk om een Chihuahua goed te verzorgen. Op deze manier doe je er zoveel mogelijk aan om de maximale leeftijd van een Chihuahua te bereiken. Let bij de verzorging van een Chihuahua op hygiëne, goede vachtverzorging, de juiste voeding en een gezond gebit.

Chihuahua wassen

Het is voldoende om de Chihuahua één keer per maand te wassen met speciale hondenshampoo. Als de hond erg vies is geworden dan kan het voorkomen dat de hond iets vaker in bad of onder de douche gaat.

De speciale shampoo voor honden is geschikt voor een hondenhuid. Gebruik bij de verzorging van een Chihuahua geen mensenshampoo of douchegel. Hiervan kan de huid gaan irriteren. De pH waarde van een hondenhuid is namelijk heel anders dan die van een mens. Ook met Zwitsal wassen is niet de bedoeling. Omdat veel mensen Zwitsal lekker vinden ruiken, gebruiken zij het soms toch bij een hond. Wij raden dit af. Gebruik speciale hondenshampoo!

Andere tips voor het wassen van de hond:

  • Wanneer je een Chihuahua wast in bad of in de douche is het belangrijk dat er geen water of sop in de ogen en oren komt. Breng dus niet teveel sop aan bij het kopje van de hond
  • Chihuahua’s hebben het snel koud, gebruik na het wassen een warme handdoek om de hond af te drogen. Je kunt de handdoek voor het wassen even over de verwarming hangen
  • Na het wassen kun je de hond nog verzorgen door even lekker te knuffelen op de bank, zodat hij of zij het weer goed warm krijgt
Chihuahua wassen
Chihuahua wassen

Chihuahua vachtverzorging

De vacht van Chihuahua moet verzorgd worden. Naast wassen is het goed om de Chihuahua regelmatig te borstelen. Doe dit minstens één keer per week. Je zult door regelmatig de vacht van de Chihuahua te verzorgen minder haren op de vloer hebben liggen.

Voor de Chihuahua is het ook fijn om geen losse haren op het lijfje te hebben. Een vacht vernieuwd namelijk continue en de losse haren kun je er het beste regelmatig afborstelen.

Knippen Chihuahua
Knippen Chihuahua

Chihuahua knippen nagels

Net als bij mensen groeien de nagels van honden. Een goede verzorging van de nagels is dus belangrijk bij jouw Chihuahua. Houd in de gaten dat de nagels niet te lang worden. Als je de nagels niet bijhoudt, kan de hond ingegroeide nagels krijgen en dit doet pijn. Bij een hond die ontzettend veel wandelt, slijten de nagels meestal vanzelf. Dan is verzorging hiervan minder van toepassing.

Chihuahua voeding

Voeding is misschien wel het belangrijkste aspect dat bij de verzorging van een Chihuahua komt kijken. Wat en hoe vaak eten Chihuahua’s?

Zorg dat je voer hebt dat bij het hondenras past en weeg de hoeveelheid af. De hoeveelheid die je per dag kan geven staat meestal op de verpakking vermeld. Chihuahua puppy’s krijgen minder te eten en meer verspreid over de dag. Meestal geef je een puppy de maximale hoeveelheid voer per dag verspreid over 4 dagdelen. Een jongvolwassen of volwassen hond kun je drie keer per dag eten geven.

Sommige honden eten wanneer zij trek hebben. Dan kun je de bak gewoon bijvullen. Bij bijvoorbeeld labradors is continue bijvullen geen goed idee. Labradors eten namelijk door tot ze er bij neer vallen. Bij dit soort honden moet je je echt strikt aan 3 keer per dag houden.

Chihuahua voer
Chihuahua voer

Gebit Chihuahua

Na ongeveer drie maanden zijn de melktanden van een Chihuahua pup vervangen door een volwassen gebit. Het gebit van een volwassen Chihuahua bestaat uit 42 tanden. Chihuahua’s hebben een gevoelig gebit die goed verzorgd dient te worden. Poets daarom regelmatig de tandjes van de hond. Eens per week zou al heel goed zijn, maar een aantal keer per week is nog beter. Er kan namelijk snel tandplak ontstaan bij een Chihuahua.